lauantai 20. huhtikuuta 2013

Viikko osakestoillen - "Heppu" 1v ja rapiat



               Osakestopeppuhepun päiväkirja


Tätä tekstiä tai osia siitä ei saa käyttää printtimediassa. Tekstin osien tai sen kokonaisuuden kaupallinen käyttö on ehdottomasti kielletty.

Vähän taustoja;

”Heppu” on reilu 1 v poika, osakestoiltu on enemmän ja vähemmän koko ajan. Heppu syö samaa ruokaa muun perheen kanssa, on laktoosi-intolerantikko ja käy vielä aamuin ja illoin tissillä. Kävelee, juoksee, puhuu, kiipeilee, leikkii, hyörii, pyörii ja on ihana pusuttava kuolahirviö taas nyt hampaita tehdessään :D

Aloiteltiin aluksi yhden koon vaipoilla, Fuzzeilla ja muilla, mutta en ollut erityisen tyytyväinen niiden käyttöön ihan pienellä, valskasivat helposti vaikka säätömahdollisuuksia olikin hyvin. ImseVimsen flanelletteja meillä oli kasa, mutta niiden päälle en ymmärtänyt yhtään mitään, joten jäivät kerran tai kahden kokeilulle. Samoin meillä oli epämääräinen kasa kaikenlaisia TSI-vaippoja, joissa ei ollut kosteussulkua – ei tullut paljon käytettyä kun en oikein tullut toimeen kuorihässäköiden kanssa... Hepun peppu kärsi fleecestä, mitä ikävä kyllä löytyi miltei kaikista meidän vaipoistamme, joten yhdessä vaiheessa osakestoilu vaihtui täysin kertseilyksi.

Kunnes löysin OMV:n Facebookista!
Sieltä opin että vaippoja on vaikka minkälaisia ja erilaisilla pinnoilla ja toisen on erimallisia ja mitä kaikkea :D Myin siellä meidän vanhat vaipat pois ja ostelin sieltä harkkahousuja Hepulle. Muutamia kokeiltiin, mutta valskailivat etenkin reisistä. Sitten törmäsin Viljamin Puodin harkkahousuihin, ja se oli menoa sitten. Täydellisempiä harkkahousuja/housuvaippoja saa hakea eikä varmaan siltikään löydä! Aloin keräämään pikkuhiljaa meille arsenaalia Viljamin harkkahousuista ja ennen joulua meille kotiutui 10 tuliterää Viljamia. :) Viljameiden ohella käytössä on parit ImseVimsen harkkahousut, jotka ovat ihan ok mutta eivät niin hyvin istuvia kuin nuo Viljamit.

Meillä on viime aikoina kestoiltu päivisin, kun ollaan kotona. Kauppareissuilla en jotenkin luota kestovaippojen pitävyyteen tai imukykyyn, kun vaunuilla kuljetaan. Yöllä olen Hepulla käyttänyt kertsejä, tai käytin, kunnes pari viikkoa sitten oli pakko todeta ettei kertseissä yksinkertaisesti enää riitä imuteho, eikä villahousutkaan pidä poikaa niin kuivana että yöt olisi mukavia.

Aloin siis pakkaamaan Hepulle yöksi Viljamiin mahtimäärää imuja ja virtahepomaisen muhkean paketin päälle kiskoin HH Wool-villikset ja yöt helpottivat heti! Tätäkään en olisi osannut tehdä ilman OMV:n fiksuja ja filmaattisia ihmisiä, jotka vastaavat auliisti tyhmiinkin kysymyksiin :D

Koska PUL-pintainen housuvaippa on aika napakka paketti yöllä ja hankala vaihdettava silmät ristissä keskellä yötä jos tarvii vaikka suppoa laittaa, olen alkanut etsimään meille vaihtoehtoista ratkaisua kestoiluun yöksi. Olenkin pari vaippaa ostanut kirppikseltä, (odottelen niiden saapumista kotiin) ja ostinpa yhden ihan uutukaisen vaipan myös  :)

Viime maanantaina meille nimittäin kotiutui tuliterä KVK Sleepy-yövaippa imuilla ja sitä ollaan nyt parina yönä päästy kokeilemaan. Ensimmäisenä yönä kokeilin ihan vain omilla imuillaan (pitkä mikroimu ja lyhyt hamppuimu) mutta puoli neljältä piti vaihtaa vaippa kun koko maailma villahousuja myöden oli litslätsmärkä.

Viime yönä pistin lisäimuja niin ettei meinannut vaippa mahtua kiinni :D Aamukuuteen saakka pärjättiin sillä paketilla, sitten alkoi päästää edestä kosteutta läpi villahousuihin, vaikka takaosasta niin imut kuin vaippa itse olivat kuivia. Vaatii siis vielä hieman hienosäätöä ja erilaisia imujakin kenties. Öitä varten tilasin juuri fleeceä, flanellia ja hamppumusliinia ja kaivan kaapista pari vanhaa  froteepyyhettä, että väsään meille sellaiset imut että pärjätään kokonaiset yöt tuollaisella kosteussuluttomalla vaipalla. Jos saan masteroitua sellaisen paketin että poika nukkuu täyden yön tuolla KVK:n vaipalla niin sitten ostan lisää samoja vaippoja tai vastaavia taskuja.

Keskimääräinen vaippakulutus tällä hetkellä vuorokaudessa meidän Hepulla on 5-6 vaippaa riippumatta siitä onko kesto- vai kertakäyttövaippa käytössä. Vaippoja Hepulle vaihtaa säännöllisesti iskä, äiti ja isosisko.

Meillä ei myöskään ole ihan älytöntä määrää vaippoja; taloudestamme löytyy 16 kpl Viljamin housuvaippoja/harkkahousuja, 3 kpl muita harkkahousuja, 1 kpl KVK Sleepy yövaippaa ja kolmet villahousut. Määrä kasvanee lähipäivinä parilla vaipalla (kirppisostoksia).

Tässä siis taustaa ja nyt itse päiväkirjan pariin :)

                   Päivä 1 – Sunnuntai


Heppu heräsi tänään liian aikaisin, minkä uskoisin johtuvan siitä, että toista kertaa kokeilussa ollut KVK:n Sleepy-yövaippa alkoi tuntua kostealta. Heppu nukkuu normaalisti tuonne klo 9 saakka, välillä likemmäs kymmentäkin, mutta tänään Heppu alkoi höpöttää jo klo 6.20. Yritin saada Heppua nukahtamaan kainaloon aamutissin jälkeen, mutta ihan yhtä tyhjän kanssa on nukuttaa sellaista poikaa mikä on jo täydessä vauhdissa ja höpöttää minkä kerkeää :D

Aamun ensimmäiset vaipat ovat olleet tänään kertsejä, kun väsyneenä ei jaksa niin nähdä vaivaa vaippojen kanssa. Nyt kun pikkuhiljaa alkaa olemaan hereillä, on aika vaihtaa kestovaipat Hepulle.

Nykyään käytän noita kestohousuvaippoja oikein mielelläni, kun olen oppinut vaihtamaan ne kakankin jälkeen ilman että koko maailma on siinä ihtessään :D

Sunnuntain vaippasaldo on kokonaisuudessaan 3 kertsiä ja 2 kestovaippaa + yöksi kestovaippa.

                   Päivä 2 – Maanantai


Heppu heräsi tänä aamuna normaaliin aikaan, eli kuuden jälkeen tuli tissille ja kainaloon nukkumaan, yhdeksän jälkeen noustiin sitten ylös. Nyt oli yöllä Viljamin virtahepomaisen suureksi paketoitu housuvaippa niin unetkin maittoivat hyvin. Kaiken lisäksi yövaippa oli aamulla täysin kuiva ja aamupissi tuli pyttyyn :)

Päivän eka vaippa taas tutusti kertsi, kun aamupuuron jälkeen tulee tunnetusti heti kakka. Sen jälkeen ollaankin oltu pääsääntöisesti kestoilla tänään.

Maanantain vaippasaldo kokonaisuudessaan 2 kertsiä ja 3 kestovaippaa + yöksi kestovaippa.

                    

                   Päivä 3 – Tiistai


Hepulla oli vähän pätkivä yö, ties miksi, saattaa olla että hampaat vaivasivat, vaikka ei kipuisalta vaikuttanutkaan. Heräili vähän väliä kunnes neljän jälkeen rauhoittui ja nukkuikin vähän yli kahdeksaan saakka, jolloin heräsi aamutissille eikä sitten enää nukahtanutkaan uudelleen kun piti höpöttää äidille ja pussailla ihan kauheasti :)

Tänään on vaippapyykkipäivä. Yleensä pyörii pari vaippakoneellista viikossa, vähän riippuu minkä verran kestoja tulee käytettyä. Pesen vaipat samalla pyykkiaineella kuin muutkin meidän pyykit eli Perfect pyykkipulverilla. Ei kenties ihan paras mahdollinen pesuaine vaipoille, mutta ei ole aiheuttanut ongelmiakaan niin en sitä viiti vaihtaakaan. Olen kuitenkin ymmärtänyt että siinä on kutakuinkin kestovaipoille sopivat speksit.

Myös soodaa laitan vaippakoneisiin, esipesuun ja pyykkipulverin joukkoon. Etikkaa käytän silloin tällöin imujen liottamiseen jos alkavat haiskahtaa liikaa mun herkälle nenälleni. Kuivausrumpua meillä ei ole, mutta kylppärissä kuivuu vaipat ja imut narulla vajaassa vuorokaudessa :)

Tänään on kertseilty aamulla kun oon niin väsynyt etten tajuisi kestovaipoista mitään, vaikka ne valmiiksi täytettyinä tuolla kärryssä onkin :D

Jahka nyt pikkuhiljaa alkaa elämä voittamaan väsymyksen, laitetaan Hepulle taas kestovaippaa tänäänkin :) Illalla menee varmaankin kertseillä, kun Heppu jää iskän kanssa kotiin kun minä menen asioille kaupunkiin. (Iskä kyllä käyttää yhtälailla Hepulla kestoja mutta en pyydä käyttämään kun oon poissa, kertsit on kuitenkin helpompia käyttää :) )

Tänään kotiutui yksi kirppisvaippakin, Ronja ja Roope taskuvaippa sydänkuosilla, just sopivasti niin ettei ehtinyt vaippakoneeseen. No, loppuviikosta sitten pääsee tuokin pesuun. Tänään tuli myös Taaperokaupasta tilaamani Hippiäisen pesäpuu Siili tuplasolmupipo, aivan ihana! En malta odottaa kevättä että saadaan Hepun päähän! :)

Tiistain vaippasaldo kokonaisuudessaan 3 kertsiä (joista yksi siirtyy seuraavalle päivälle koska oli kuiva)  ja 2 kestovaippaa + yöksi kestovaippa.

                   Päivä 4 – Keskiviikko


Viimeyö ei ollut onneksi niin pätkivä kuin edellinen. Heppu nukkui siis suurimman osan yöstä ilman sen kummempia heräilyjä ja aamulla heräsi tissille kuuden jälkeen jonka jälkeen nukahti vielä kainaloon tuhisemaan. Se on varmaan yksi lempihetkistäni päivässä, kun Heppu tuhisee lämpimänä kainalossa ja silittelee unissaan kättäni tai poskeani.

Yövaippa oli taas kuiva! Nyt on parin viikon sisään useampi yövaippa ollut täysin kuiva ja aamupisu tullut pyttyyn (tai vähän ohi) kuten tänäkin aamuna. :) Hepulle taitaa tulla kertsipäivä, kun on sellasta hulinaa tälle päivälle tiedossa ettei kerkee paljon vaippoja ihmettelemään.

Eilen OMV-kirppikselle tuli taas myyntiin (huutoon) aivan ihana yövaippa, mutta sen hinta nousi niin hulvattomaksi (euron korkeampi kuin uusi kaupassa) etten lähtenyt sen kummemmin siitä kisaaman. Sen sijaan ostin yhden toisen vaipan, edullisesti :D Täytyy saada Hepulle niitä yövaippoja nääs. :)

Eilen illalla hain Postista paketin joka tuli Bellapuulta, kasa hamppuliinoja imukäyttöön ja pala hamppumusliinia. Hyvältä näyttivät hamppuliinat, nyt odottavat eilisen vaipan kanssa seuraavaa pyykkikertaa. Kangas täytyy myös pestä, se odottaa muita tilaamiani kankaita jotka pääsevät sitten yhdessä pesuun että kutistuvat saman verran. Mietin nyt vielä pesenkö kaikki kankaat 90 asteen pesussa (kuten joku tuolla neuvoi) vai riittäisikö 60 asteen pesu. Epäilyttää laittaa fleeceä ja flanellia noin kuumaan koneelliseen.

Tässä on meidän vaippakasamme:


 

Ei mikään hirveä määrä vaippoja, ollaan ehkä sellaisia maltillisia kestovaippailijoita, eikä niin fanaattisia kuin osa on :D Kuvasta puuttuu kaksi Viljamin vaippaa täytteineen, jotka ovat pesussa. Kuvasta puuttuu myös irtonaiset imut, joita on tällä hetkellä vain muutama frotee+flanelli-imu ja Bellapuulta eilen tulleet hamppusysteemit, jotka odottavat pesua.

Kuvassa on :

2 x HH Wool-villahousut L- ja XL-koossa
1 x Ruskovillan pitkät villahousut koossa 90cm
1 x TSI-villahousut (merinovillaa)

1 x ImseVimse harkkahousut
2 x PoPoLiNi harkkahousut

1 x Ronja ja Roope taskuvaippa
1 x KVK Sleepy yövaippa

14 x Viljami harkkahousut/housuvaipat
Rahaahan noihin on palanut, mutta silti lasken säästäväni siinä kun ei tarvi kokoajan olla roudaamassa kaupasta luontoa tuhoavia kertakäyttövaippoja. Ja kokoajan vähenee kertsien käyttö, tässä juuri mietin että seuraavalla kauppareissulla laitan pojalle kestovaipan ja villikset jalkaan, katsotaan toimiiko se paketti reissussa :)

Ihan ne ensimmäiset vaipat mitä meillä oli kun Heppu oli pieni, oli kaikki käytettyjä, nettipalstoilta ja kaverilta ostettuja vaippoja. Nyt meillä on tosiaan muutama uusi Viljami ja tuo KVK:n Sleepy yövaippa jotka ovat uutena tulleita, mutta muut ovat käytettyjä. Lähes kaikki imutkin ovat käytettyjä, vain nuo Bellapuun hamppuliinat on uutena meille tulleita. Nämä meidän vaipat ja villahousut menevät meillä varmasti lähes koko loppuvaippaiän, joten säästöä syntyy jatkossa vielä enemmän, kun siirrytään enemmän ja enemmän kestoilemaan :)

Keskiviikon vaippasaldo kokonaisuudessaan 5 kertsiä + yöksi kestovaippa.

                   Päivä 5- Torstai


Heppu heräili taas yöllä pari ylimääräistä kertaa, mutta aamuyön nukkui kuin tukki. Toisin kuin äitinsä joka valvoi puoli neljästä saakka... :D Aamutissille Heppu heräsi kuuden jälkeen ja nukahti kainaloon tuhisemaan herätäkseen vähän yli kahdeksan höpötellen ja suukotellen.

Yövaipan imut (Viljamin housuvaippakuori) oli ihan litslätsmärkä edestä ja kuiva takaa. Täytyy vielä kehitellä miten tuon kosteuden saisi paremmin jakautumaan. Tässä yöpaketissa oli flanellia, minkä pitäisi levittää kosteutta tasaisemmin, mutta ehkä sitä ei ollut tarpeeksi?

Päivän eka vaippa oli taas kertsi, mutta nyt ollaan kiskottu jo kestovaipat paikalleen. Taitaa tulla hyvä kestovaippapäivä! :)

Viljamin Puoti oli palannut toimintaan! Ihana mustikkakuosi oli siellä vaipoissa – mutta yllätys oli suuri kun yhtään PUL-pintaista vaippaa ei ollut! Bongasin sieltä ihanan yövaipan, mikä pitää jossain vaiheessa ostaa kokeiluun :)

Torstain vaippasaldo kokonaisuudessaan 1 kertsi ja 3 kestovaippaa + yöksi kestovaippa.

                   Päivä 6 – Perjantai


Perjantai, ihanaa, viikonloppu alkaa! :) Hepulla oli vähän hankala yö, hampaat varmaan vaivasivat vaikka sai ennen nukkumaan menoa särkylääkettäkin. Poskihampaat on kurjia kun ne vaivaa noin tehokkaasti – muut hampaat on ollut paljon helpompia tehdä.

Aamulla noustessa noin yhdeksän aikaan yövaippa oli ihan kohtalaisen märkä, ja melko tasaisesti tällä kertaa! Alan oppimaan selkeästi tämän homman paremmin :D Aamun ekat vaipat on olleet kertsejä, mutta seuraavaksi menee päälle taas kestovaippa. :) Mä niin tykkään noista kestovaipoista kun ne on niin ihanan pirteitä! Jos lattialla ei olis niin kylmä (kiitos ihanan vetoisan asunnon) niin pitäisin Heppua vaippasillaan ihan vaan sen takia että se näyttää niin suloiselta Viljameissaan :D

Odottelen tässä että saan Postista loputkin tilaamani kankaat, Pikkeliinan paketti odottaa Postissa noutajaansa! :) Postissa on myös kaverini lähettämä paketti, jossa pitäisi olla myös meille vaippa kokeiluun! Tänään pyörii siis taas vaippakoneellinen ja myöskin nuo kankaat heitän pyykkiin – päätin että 60 asteen pesu riittää, kun en muutenkaan sen pahemmin noita imuja 90 asteessa ole pessyt – mikrokuidut kyllä kävi kerran sellaisessa pesussa kun haisivat ammoniakille ihan järkysti :D

Pakko vähän hehkuttaa, kun me käytiin tänään kauppareissu nimittäin kestoissa! :D

En oo uskaltanu ennen laittaa kestoja kauppareissulle, kun oon pelänny että poika hertsaa märkyydestä tai sitten kestot uittaa ihan kympillä vaatteet ja vaunut märäks. Nyt kun oon vihdoin ja viimein alkanut oppimaan millainen imuhässäkkä on hyvä noihin Viljameihin niin uskalsin heittää kestot jalkaan ja HH Woolit päälle :) Vaippa oli läpimärkä kyllä kun kotiin tultiin mutta ei ollu valskannu ja villiksetkin oli kuivat :) Jee! (Ja tosiaan siis meidän kauppareissu kestää noin 2,5 tuntia kun kävellen mennään vaunuilla, meillä ei siis oo autoa :) )

Perjantain vaippasaldo kokonaisuudessaan 2 kertsiä ja 3 kestovaippaa + yöksi kestovaippa ja vaihdossa kertsi.

                   Päivä 7 – Lauantai


Viimeyö oli taas vähän kehno, Heppu heräili monta kertaa eikä meinannut rauhoittua nukkumaan. Kolmen jälkeen vaihdoin vaipan kertsiin ja laitoin supon ja Heppu nukkui kuin tukki aamutissiin saakka (eli melkein seitsemään). Yöllä vaihdettu kertsi oli aamulla ihan kuiva (siinä missä sitä ennen ollut kesto läpimärkä) ja aamupissi tulikin taas pyttyyn :)

Oon huomannut nyt että tuo poika pissii lähes poikkeuksetta yöllä kaikki pissat ennen kello neljää, jonka jälkeen ei tuu yleensä ollenkaan pissiä. Ja unetkin rauhoittuu usein tuon kello neljän jälkeen. Eli joko vaippa painaa tai sitten pissit vaivaa...

Oon alkanut miettimään, kun meidän yöpaketit on aika muhkeita tuon mahtipissijän kanssa, että voisko se vaippa jotenkin sattua vaikka jalkoihin, kun on kovahko ja iso paketti ja Heppu nukkuu suurimman osan ajasta kyljellään jolloin se vaippa kyllä voi painaa kurjastikin.

No mulla on onneksi tuolla nyt hamppuliinat, hamppumusliini, fleece ja flanelli kuivumassa, pääsen ens viikolla ompelemaan ite imuja yövaippoihin. Tiiman muotoinen olis varmaan paras, kun se on kapeampi tuolta jalkojen välistä.

Eilen kotiutui pari vaippaa kaverilta ja hiekkapikkarit, nekin kuivuu jo tuolla narulla. Innolla odotan että päästän kokeilemaan erilaisia vaippoja! :)

Tänään aion laittaa ulkoiluun kestovaipan, kun eilen pelitti niin hienosti kauppareissulla. Kun ei tee jäykkää pakettia niin ei haittaa liikkumistakaan, ei edes toppavarusteissa :) Ans kattoo vaan pitääkö kestovaippa ulkoilua (vauhtia ja villejä kiepahduksia :D).

Ulkoilu kestolla meni hyvin! :) Vaikka pyllähteli ja muksahteli hangessa miten päin sattuu niin kuivia oltiin kun kotii tultiin! Taas yksi positiivinen kestoilukokemus :)

Värjäsin tuossa aikaisemmin viikolla tulleet villikset tänään. Käytin ekaa kertaa Kool-Aidia, kylläpäs oli hauskaa tuo värjääminen! Nyt tuolla kylppärissä lilluu lanoliinissa ihanan vihreät villikset! Täytyy kokeilla tuota värjäämistä paitoihin ja vaikka hiuksiinkin! :D

Lauantain vaippasaldo kokonaisuudessaan 2 kertsiä ja 3 kestovaippaa + kokeillaan nyt kertsiä yöksi (jos se helppaisi turhaan heräilyyn).

                   Loppusanat


Kirjoittelin tämän päiväkirjan OMV:n Miian pyynnöstä ja huomasin innostuvani kestoilusta tämän myötä vieläkin enemmän! :) Nyt kun ollaan onnistuneesti käyty kaupassa ja ulkoilemassa kestojen kanssa, siltä osin ei varmastikaan kovin helposti palata kertseihin :D

Tuo yövaippaongelma pitää nyt vielä selvittää, mutta uskoisin että sinnikkyydellä ja yrityksen kautta meistä voi tulla vielä jopa täyskestoilijoita – pitää vaan uskaltaa!

Kiitoksia Miialle ja kaikille OMV:läisille avusta jota olen saanut ja tulen jatkossakin tarvimaan kestoilun välillä hyvinkin kostealla polulla! :D

1 kommentti: